Fulbright Commission in Egypt Hosts 4th Annual Egyptian University Leadership Program

 In Uncategorized

Sahl Hasheesh, Hurghada – The Binational Fulbright Commission in Egypt (BFCE) hosted the 4th annual Egyptian University leadership Program (ULP) under the auspices of BFCE Board Chair and Deputy Minister of Higher Education, Professor Ayman Ashour. The Commission was honored with the participation of the U.S. Ambassador to Egypt, Mr. Jonathan Cohen. They were joined by BFCE Board members Minister-Counselor of Public Affairs at the U.S. Embassy in Cairo, Ms. Lauren Lovelace, Professor Haitham Hamza, Head of the Central Department of Missions and Under-Secretary at the Ministry of Higher Education, and Mr. Raymond R. Miller, Founding Partner at rmc – raafat miller Consulting.

The event was attended by 25 university Presidents and 6 university Vice Presidents, representing all public universities in Egypt and Egypt’s four new national universities. University leaders were joined by Professor Yasser Refaat, Deputy Minister of Higher Education and Scientific Research, Professor Hesham Farouk, Assistant to the Minister of Higher Education and Scientific Research, Professor Anwar Ismail, Assistant to the Minister of Higher Education and Scientific Research, Professor Walaa Sheta, President of the Science and Technology Development Fund (STDF), Professor Mohamed Al-Sharkawy, Assistant to the Minister of Higher Education and Scientific Research, and Professor Mohamed Hashem, President of the National Research Center.

The discussion was led by Mr. Omar Blaik, CEO of U3 Advisors and Former Senior Vice President of Facilities and Real Estate at the University of Pennsylvania. Under his   management, U Penn embarked on a real estate development project which transformed the campus and the surrounding community. Mr. Blaik’s work engages university presidents and trustees, philanthropic leaders, government officials, and community organizations to unlock potential of higher education, healthcare, and other non-profit institutions to transform themselves and their communities. He has also overseen U3’s efforts to regenerate two neighborhoods in Detroit – Midtown and the McNichols Corridor; the Memphis Medical District; College Park, Maryland, the home of the University of Maryland), and Chicago’s South Side, home to the University of Chicago.

The following prominent participants were welcomed by Dr. Maggie Nassif, Executive Director of BFCE joined by the Fulbright team. (Names are in alphabetical order):

 • Professor AbdelAziz Konsowa, President of Alexandria University
 • Professor AbdelAziz Tantawy, President of New Valley University
 • Professor Abdelhamid Elsayed, Vice President of Damanhour University
 • Professor Abdelrahman Zekri, Vice President of Cairo University
 • Professor AbdelRazek Desouky, President of Kafr El-Sheikh University
 • Professor Adel El Sayed Mubarak, President of Menoufia University
 • Professor Ahmed Bayoumi, President of University of Sadat City
 • Professor Ashraf Bakr, President of Mansoura University
 • Professor Ashraf Haidar, President of Galala University
 • Professor Ashraf Hussein, President of King Salman University
 • Professor Ayman Mohamed Ibrahim, President of Port Said University
 • Professor Ayman Othman Abu Zaid, President of Aswan University
 • Professor ElSayed Dadour, President of Damietta University
 • Professor ElSayed Sharkawy, President of Suez University
 • Professor Essam ElKordy, President of Alamain University
 • Professor Gamal Sosa, President of Benha University
 • Professor Gehan Yousry, Vice President of Zagazig University
 • Professor Hassan Abdel Moneim El Demerdash, President of Arish University
 • Professor Magda Hagras, Vice President of Suez Canal University
 • Professor Mahmoud Ahmed Zaki, President of Tanta University
 • Professor Mahmoud El Meteiny, President of Ain Shams University
 • Professor Mansour Hassan, President of Beni Suef University
 • Professor Meawad Elkholy, President of New Mansoura University
 • Professor Mohamed Mahgoub, President of Luxor University
 • Professor Mohamed Saied Abu El Ghar, Vice President of Fayoum University
 • Professor Mona Attia, Vice President of Helwan University
 • Professor Mostafa AbdelNaby AbdelRahman, President of Minia University
 • Professor Moustafa Abdel Khalek, President of Sohag University
 • Professor Moustafa Youssef El Naggar, President of Matrouh University
 • Professor Tarek ElGammal, President of Assiut University
 • Professor Youssef Gherbawy, President of South Valley University

سهل حشيش، الغردقة – استضافت هيئة فولبرايت مصر برنامج قيادات الجامعات المصرية للعام الرابع من 16-18 ديسمبر 2021 في فندق قصر البارون تحت رعاية الدكتور أيمن عاشور رئيس مجلس إدارة هيئة فولبرايت ونائب وزير التعليم العالي وبحضور السفير الأمريكي في مصر السيد جوناثان كوين، وانضم إليهم أعضاء مجلس إدارة هيئة فولبرايت، وهم الأستاذة لورين لوفليس المستشارة الثقافية بالسفارة الأمريكية بالقاهرة، والدكتور هيثم حمزة رئيس الإدارة المركزية للبعثات بوزارة التعليم العالي والبحث العلمي، والسيد رايموند ميلر الشريك المؤسس في شركة رأفت ميلر للاستشارات

حضر المؤتمر 25 رئيس جامعة و6 نواب رؤساء يمثلون جميع الجامعات الحكومية في مصر والأربع جامعات الأهلية الجديدة، وانضم إليهم الدكتور ياسر رفعت نائب وزير التعليم العالي والبحث العلمي، والدكتور هشام فاروق مساعد وزير التعليم العالي والبحث العلمي، والدكتور أنور إسماعيل مساعد وزير التعليم العالي والبحث العلمي، والدكتور ولاء شتا رئيس صندوق العلوم والتنمية التكنولوجية، والدكتور محمد الشرقاوي معاون وزير التعليم العالي والبحث العلمي، إلى جانب الدكتور محمد هاشم رئيس المركز القومي للبحوث

وقاد النقاش السيد عمر بليك الرئيس التنفيذي لشركة U3 Advisors والذي شغل سابقًا منصب نائب الرئيس الأول للمرافق والعقارات بجامعة بنسلفانيا، وقد استثمرت الجامعة خلال فترة إدارته في مشروع عقاري نتج عنه تطوير الحرم الجامعي والمجتمع المحيط به. ويعمل بليك مع رؤساء الجامعات والأمناء وقادة الأعمال الخيرية والمسؤولين الحكوميين والمنظمات المجتمعية لإطلاق العنان لمؤسسات التعليم العالي والرعاية الصحية وغيرها من المؤسسات غير الربحية من أجل تطوير أنفسهم ومجتمعاتهم، وبالإضافة إلى ذلك فقد أشرف بليك على تطوير حيين في ديترويت هما ميدتاون وماك نيكولز كوريدور، ومنطقة ممفيس الطبية، وكوليدج بارك بولاية ماريلاند حيث مقر جامعة ماريلاند، ومنطقة ساوث سايد شيكاغو حيث مقر جامعة شيكاغو

والجدير بالذكر أن هيئة فولبرايت مصر تم إنشاؤها عام 1949 بمبادرة من السيناتور السابق ج. وليام فولبرايت والذي كانت رؤيته “تحقيق المزيد من المعرفة وقدر أكبر من الإدراك والمزيد من المشاركة الوجدانية نحو شئون العالم.” وتُعد هيئة فولبرايت مصر من أكبر وأقدم الهيئات بمنطقة الشرق الأوسط، كما قامت بتقديم منح دراسية وبعثات لأكثر من 7000 باحث مصري و1000 باحث أمريكي على مدي السبعين سنة الماضية

(الأسماء حسب الترتيب الأبجدي) :وقامت الدكتورة ماجي نصيف المدير التنفيذي للهيئة وفريق عمل فولبرايت بالترحيب بالسادة الضيوف الكرام وهم

الدكتور/ أحمد بيومي، رئيس جامعة مدينة السادات

الدكتور/ أشرف بكر، رئيس جامعة المنصورة

الدكتور/ أشرف حسين، رئيس جامعة الملك سلمان

الدكتور/ أشرف حيدر، رئيس جامعة الجلالة

الدكتور/ السيد الشرقاوي، رئيس جامعة السويس

الدكتور/ السيد دعدور، رئيس جامعة دمياط

الدكتور/ أيمن عثمان أبو زيد، رئيس جامعة أسوان

الدكتور/ أيمن محمد إبراهيم، رئيس جامعة بورسعيد

الدكتور/ جمال سوسة، رئيس جامعة بنها

الدكتورة/ جيهان يسري، نائب رئيس جامعة الزقازيق

الدكتور/ حسن عبد المنعم الدمرداش، رئيس جامعة العريش

الدكتور/ طارق الجمال، رئيس جامعة أسيوط

الدكتور/ عادل السيد مبارك، رئيس جامعة المنوفية

الدكتور/ عبد الحميد السيد، نائب رئيس جامعة دمنهور

الدكتور/ عبد الرازق الدسوقي، رئيس جامعة كفر الشيخ

الدكتور/ عبد الرحمن ذكري، نائب رئيس جامعة القاهرة

الدكتور/ عبد العزيز طنطاوي، رئيس جامعة الوادي الجديد

الدكتور/ عبد العزيز قنصوة، رئيس جامعة الإسكندرية

الدكتور/ عصام الكردي، رئيس جامعة العلمين

الدكتورة/ ماجدة هجرس، نائب رئيس جامعة قناة السويس

الدكتور/ محمد سعيد أبو الغار، نائب رئيس جامعة الفيوم

الدكتور/ محمد محجوب، رئيس جامعة الأقصر

الدكتور/ محمود أحمد زكي، رئيس جامعة طنطا

الدكتور/ محمود المتيني، رئيس جامعة عين شمس

الدكتور/ مصطفى عبد الخالق، رئيس جامعة سوهاج

الدكتور/ مصطفى عبد النبي عبد الرحمن، رئيس جامعة المنيا

الدكتور/ مصطفى يوسف النجار، رئيس جامعة مطروح

الدكتور/ معوض الخولي، رئيس جامعة المنصورة الجديدة

الدكتور/ منصور حسن، رئيس جامعة بني سويف

الدكتورة/ منى عطية، نائب رئيس جامعة حلوان

الدكتور/ يوسف الغرباوي، رئيس جامعة جنوب الوادي

Recent Posts
Contact Us

Get in touch with us, and we will get back to you as soon as possible.

X
X